Streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak

De opening van het Streekmuseum in mei 1983 was een logisch gevolg van de grootscheepse restauratieactiviteiten die in deze jaren werden uitgevoerd in de historische kern van Stevensweert. Zo werden bijvoorbeeld de markt en het Jan van Steffeswertplein bestraat met maaskeien, oude panden opgeknapt, het asfalt in de straten van de oude kern verwijderd en vervangen door klinkers. Op de markt kwam weer de dorpspomp te staan en aan de Maas werd een authentiek vestingkanon geplaatst.

Bij dit alles ontstond er behoefte aan een museum. Zo kon er meer informatie worden gegeven aan zowel eigen inwoners als aan bezoekers van elders. De gerestaureerde protestantse kerk, voor godsdienstoefeningen niet meer in gebruik, bood daartoe in eerste instantie een voortreffelijk onderdak. In goede samenwerking tussen enkele particuliere initiatiefnemers, de gemeente Stevensweert en de Hervormde Gemeente Stevensweert-Maasbracht werd de kerk ingericht tot museumruimte. Het interieur bleef zo veel mogelijk gespaard.

In 1991 verhuisde de hele collectie naar het gemeentehuis van Stevensweert, dat door de gemeentelijke herindeling per 1 januari van dat jaar ter beschikking kwam. Het gebouw is een rijksmonument, in 1858 ontworpen door de beroemde architect P.J.H. Cuypers. Hiermee heeft het museum een prima huisvesting in een historisch gebouw en met een centrale ligging aan het Jan van Steffeswertplein.


Streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak
Meer foto's

Sinds 1983 is de collectie stap voor stap uitgebreid. Tevens zijn er gidsen ingeschakeld die bezoekers desgewenst rondleiden door museum en oude kern.

Zowel de bestuursleden als de gidsen werken geheel op vrijwillige basis, er zijn geen beroepskrachten werkzaam.

Vanaf 2009 is er in het museum ook een agentschap van VVV Midden-Limburg gevestigd.
Te bezoeken tijdens de openingstijden van het museum.

De gemeente Maasgouw telt drie prachtige musea met elk een eigen specifieke collectie. De collecties vertellen een verhaal: leerzaam, boeiend, inspirend en uitnodigend. Om het bezoek te stimuleren bieden de Maasgouwse musea een aantrekkelijke mogelijkheid aan: 3 musea voor de prijs van 2! U betaalt als individuele bezoeker bij het eerst gekozen musea de normale entreeprijs en ontvangt vervolgens een combi-ticket waarmee u bij de andere twee musea slechts de halve entreeprijs hoeft te betalen! Het combiticket is 1 jaar geldig bij de volgende musea:
Maas Binnenvaartmuseum Maasbracht
Gemeentemuseum het land van Thorn
Streekmuseum Stevensweert en Ohé en Laak

Bezoekadres:
Streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak
Jan van Steffeswertplein 1
6107 BZ Stevensweert
Telefoon (tijdens openingstijden) 0475 - 550236

Bereikbaarheid:
Trein: Station Roermond of Echt.
Bus: Lijn 61, meer informatie vindt u op de website van 9292
Auto: A2, afslag Stevensweert

Postadres:
Streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak
J. van Engelen
Fort Forelstraat 3
6107 BL Stevensweert
Tel. 0475 - 551750

e-mail:
info@eilandindemaas.nl

IBAN:
NL 13 RABO 0149506600