Stevensweert

Stevensweert is een oud vestingstadje met ca. 1700 inwoners. Reeds in de 13de eeuw is er in schriftelijke bronnen sprake van een parochie, toegewijd aan St. Stephanus (oftewel St. Steven).

Het werd tijdens de Tachtigjarige Oorlog in 1633 omgeven met wallen en grachten. Alle straten lopen naar het middelpunt, als spaken in een wiel, waardoor een karakteristieke bebouwing is ontstaan.

De gerestaureerde historische kern (sinds 1993 beschermd dorpsgezicht) ademt een heel eigen sfeer uit, geaccentueerd door eeuwenoude monumenten, een bestrating van klinkers en maaskeitjes, de dorpspomp op de markt, de torenru´ne van het kasteel, oude lantaarns en een origineel vestingkanon bij de Maaspoort.

Sinds enkele jaren bestaat er een cultuurhistorisch samenwerkingsverband met het Duitse vestingstadje Zons aan de Rijn.

Stevensweert bezit veel historische gebouwen. Aan het schitterende Jan van Steffeswertplein liggen o.a. de katholieke St. Stephanuskerk uit 1781, het voormalige gemeentehuis uit 1858 van de beroemde architect P.J.H. Cuypers (nu Streekmuseum), de protestantse kerk uit 1819 en het statige gouvernement uit 1732.


Luchtfoto Stevensweert, opname 8 juli 1999
Meer foto's